In de supermarkt hoor je overal om je heen gepiep; het scannen van producten. In de winkel scannen altijd de streepjescode van een product om de prijs en de productinformatie te weten. Maar hoe werkt dat nou precies?
De streepjescode is nu niet meer weg te denken, maar tot voorheen bestond die nog niet. Pas in 1949 kwam de barcode op het etiket te staan. Toen stond op elk product in de winkel de prijs. Hiermee moest de kassamedewerker handmatig de prijzen invoeren.
Basis
Door een streepjescode te scannen weet je precies welk product het is en hoe duur het is. Maar om dit te kunnen weten heeft wel elk product een unieke cijfercode nodig. Een code bestaat uit twee delen; de streepjes en de cijfercode. De cijfers worden vertaald naar streepjes, door een barcode maker, waardoor het product gescand kan worden. De cijfers en de streepjes beschrijven dezelfde code en betekenen dus hetzelfde.
Code
De gebruikelijke codes uit de supermarkt bestaan uit 13 cijfers, volgens de richtlijnen van de Europese artikelnummering; EAN-13. De eerste twee cijfers staan voor het waaruit het product afkomstig is. In Nederland zijn dit een 8 en een 7. De eerstvolgende 5 cijfers staan voor het bedrijf waar het product vandaan komt; de bedrijfscode. De 5 cijfers erna staan voor het product zelf. Het allerlaatste getal is een controlegetal.
Streepjes
Een barcode lijkt maar uit streepjes te bestaan, maar elke streep heeft zijn eigen betekenis. De buitenste en middelste strepen zijn langer. Dit zijn de strepen die een vak aangeven. De vakken tussen deze lange strepen in bevatten alle informatie. Elk vak bestaat uit 6 getallen en elk getal bestaat uit 7 strepen. Doordat de twee vakken anders zijn opgebouwd, maakt het niet uit of je de code rechtop of ondersteboven scant.
Lezen
De etiketteermachine zorgt ervoor dat bepaalde strepen zwart en bepaalde strepen wit gekleurd zijn. Wanneer er een laser op gericht is, kan via deze streepjes een code worden vertaald. Een zwart streepje absorbeert licht en een wit streepje weerkaatst het. De scanner herkent hierdoor de streepjescode en die code wordt omgezet in binaire getallen. Een zwart streepje is een 1 en een wit streepje een 0. Bij geval van beschadiging kan het soms zijn dat de code niet gescand kan worden. Om deze reden staat de cijfercode onder de streepjescode om het product zo alsnog handmatig in te kunnen voeren